gyógyszertárak

2010.10.16. 18:41

Kimért lépésekkel közelítve kutatási témámhoz rátérek a legális drogok legszélesebb körben alkalmazott csoportjára, a gyógyszerekre és -tárjaikra.

Az első dolog, amin meglepődhet az ember a gyógyszertárakkal kapcsolatban az az, hogy Mexikóváros utcáit járva lépten-nyomon beléjük botlik. És ha már beléjük botlik és megnézi a nevüket, mindjárt egy újabb meglepetés éri, hiszen túlnyomó többségükben nem a kitűnő minőséget és hatékonyságot, hanem az alacsony árfekvést hivatottak jelezni (Takarékos Gyógyszertárak, Dr. Árengedmény Gyógyszerárak, hogy csak kettőt említsek). Mexikó dolgozóinak fizetéséből minden hónapban levonódik az úgynevezett Seguro Social, ami szabad fordításban a TB megfelelője, ám annál lényegesen csekélyebb arányú sarc. Arra mégis elegendő – amennyiben informátorom értesülései helytállóak –, hogy az adózó polgárok és gyerekeik ingyen hozzájuthassanak receptre felírt gyógyszerekhez. Akkor mégis mire föl vásárolnak ennyi medicinát ezek a jóravaló emberek?

A jelek szerint a mexikóiak imádják tömni magukat antibiotikumokkal és ennek a passiójuknak idén augusztusig gátak nélkül hódolhattak. Ám egyszer minden nyár véget ér és kemény világ köszönt az emberre: a mexikóiak mostantól már csak recepttel juthatnak hozzá hőn szeretett baktériumölő készítményeikhez. Bár sejtelmem sincs, hogyan sikerült ennyi idő alatt felmérni a piaci változásokat, de egy október eleji Foro.Tv-s híradóban – ami egyébiránt a magyar vörösiszap-tragédiáról is képes beszámolót nyújtott – az alul futó hírcsíkban elcsíptem, hogy az lex anti-antibiotikum óta (aminek természetesen nem ez a neve, csak ilyen ügyetlenül próbálom oldani a két téma komolyságát) 30%-kal visszaesett a gyógyszervásárlás. A héten Joséval elmentünk antibiotikumot vásárolni a kutyájának, mert az állatorvos gyanúja szerint a kényszeres pénisznyalogatás mögött bakteriális fertőzés állhat (José szerint „elkapott valami kankót” a szomszéd kutyájától, akit két hete kölcsönkért egy az utcán kibontakozó szerelmi jelenet nyugodtabb körülmények közötti beteljesülésére). Az új törvény ismeretében recepttel érkeztünk, ám a gyógyszerészhölgy egy kellemetlen mosoly kíséretében felhívta figyelmünket, hogy bár kétség sem férhet a számla eredetiségéhez, mégsem szerepel rajta a kiállító orvos regisztrációs száma, így sajnos nem adhatja át az amoxicillint tartalmazó ampullákat. Hát ilyen szigor köszöntött Mexikóvárosra…
Mindez egyébként a Hasonló Gyógyszerek láncolat egyik gyógyszertárában történt, aminek külleme alant látható.

 
 
Az a bajszos bácsi a logó tetején Dr. Simi és azért olyan boldog, mert rájött, hogy a máshol fellelhető készítményeket az ő vegyészei is elő tudják állítani és reklámozás híján olcsóbban tudja őket értékesíteni. Akár 75% megtakarítás – hirdeti a láncolat (amire az ifjú Dr. Árkedvezmény 90%-kal licitált). Úgyhogy ha valakinek fáj a feje, de beéri egy Aspirin-klónnal is, akkor felkeresi Dr. Simi egyik boltját, ahol az eladó készségesen tájékoztatja, hogy milyen alternatív acetil-szalicilsav készítményekkel tud szolgálni. Ugyanez áll a vényköteles antibiotikumokra is. És ha már úgyis ott jár a fejfájós vásárló, akkor vehet magának egy kólát, egy nagy zacskó chipset és egy doboz cigarettát, hiszen a gyógyszertárakban ezek termékek is kaphatók.







Mindig elfelejtem megnézni, hogy szeszes italokat árulnak-e, de a dohány után ezen sem lepődnék meg. Dr. Simi egyébként igen bohém életet él, mióta megszaladt vele az üzlet. Gyakran feltűnik gyógyszertárai háza táján, hogy megtáncoltassa az utca emberét. Valahogy így:
 
 
 
Magányos táncmutatványai során hajlamos fiatalokat megszégyenítő figurákat járni, egyesek a tánctudását egyenesen Jackóhoz mérik. Ha épp nem táncol, hát hangos zene mellett ódákat zeng mikrofonjába a csodás termékeiről. Hát ki ne vásárolna ezek után nagy bizodalommal Dr. Simi készítményeiből?!

A bolt másik szlogenje: „Ugyanaz, de olcsóbban”. Az iróniát kedvelő mexikóiak nem késlekedtek a frappáns képi válasszal – aki rákattint erre a linkre talán megérti, miért vonakodtam betenni ezt a képet az írásomba.
 
Ami még nagyon tipikus és szintén fennakad rajta a jó ízlésű ember (igen, most magamról beszélek), az a gyógyszertárak és a flipperek bizarr fúziója. Számos gyógyszertár előtt, vagy egyenesen a belül, az orvosságos szekrények előtt találhatók flipperek, lásd az alábbi fotó bal alsó sarkát. Úriemberhez méltón inkább eltekintek e jelenség mélyebb értelmezésétől.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mejico.blog.hu/api/trackback/id/tr352376334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása